Over Op ontdekking in de kosmos

16 okt
Wevelgem - CC Guldenberg - Cafetaria # 8684

Op ontdekking in de kosmos

Causerie door Rinus Holvoet over zonne- en sterrenstelsels.

woensdag 16 oktober 2024 om 20:00 uur

Wevelgemnaar Rinus Holvoet zal ons begeleiden in een poging om de omvang van ons zonnestelsel, melkwegstelsel en universum voor te stellen. 

Hoever 30 cm is kennen we van de lengte van onze meetlat op school. We weten dat de afstand van Wevelgem tot Kortrijk-centrum ongeveer 8 km is en tot Brussel 100 km. Wanneer we op reis gaan drukken we de afstand tot onze bestemming niet alleen uit in km maar vaak ook in tijdsduur. Als we nu beiden combineren komen we tot het begrip snelheid en bij uitbreiding lichtjaar. En hier begint het al! Hoever reikt het menselijk voorstellingsvermogen om afstand en ruimte in te schatten? Wat is wetenschap, veronderstelling, gissing of filosofie? En waar staan wij in dit geheel? 

 

De zoektocht naar onze eigen plaats in de kosmos brengt ons van zon, aarde en maan, langsheen de planeten tot bij andere sterren en sterrenstelsels. Ooit gehoord van de Kármánlijn?

 

Rinus kijkt ook terug op het Apollo-programma en de maanlandingen en bespreekt de actuele stand van zaken omtrent ‘exoplaneten’ en de James Webb Space Telescope om af te sluiten met een blik op de toekomst. Wat mogen we nog verwachten van missies zoals Polaris Dawn (commerciële ruimtevaart) en Artemis (opnieuw mensen op de maan)? 

Nadat u wat bekomen bent van alle verwondering zal Rinus Holvoet met graagte al uw vragen beantwoorden. Voorkennis is niet vereist.

Prijzen

Leden gratis

niet-leden € 5,00

Labels: Wetenschap & techniekwetenschap